2/5 - (1 stemmen)

Topaz

Niveau:
Genre: suspense
Thema: espionage

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696441271880", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"36947032","familyId":"36947032","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Topaz%2C%20Leon%20Uris","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Marsh McKittrick’s Buick was passed through the gates of the vast Government complex outside Langley. He eased onto the turnpike, then sped toward Washington, touching his briefcase nervously and looking into the rearview mirror. Two cars filled with heavily armed guards followed closely. Sanderson Hooper beside him and Michael Nordstrom in the rear seat remained speechless.
Marsh McKittrick felt small victory in the vindication that was about to be his. Responsible directly to the President on intelligence matters, he had argued vociferously about the Soviet behavior in Cuba since the terrible happening at the Bay of Pigs.
The Soviet Prime Minister had interlarded peace pledges with bold threats for the months of 1962 and acted with growing daring, cunning, and menace.
Sanderson Hooper, one of the most competent intelligence evaluators, had been reluctant to go along until now. The contents of the briefcase finally convinced him.
In a matter of moments the young American President would be faced with a terrible decision. And was not this decision too great a judgment for a single mortal? Was it not God’s decision if the human race should survive or perish?
For an instant McKittrick disliked his own fleeting thought that the President might back down under the sheer weight of the consequences. Who really knew or had any way of knowing the President’s steel? Well ... we’ll all soon find out, McKittrick thought.
His hands became clammy on the wheel of the car. He sighed a half-dozen times to relieve the tension that welled in his chest and he looked again to make sure the guard cars were close at hand.

© William Kimber & Co, Ltd./Corgi Books, 1967/1978.

^ Terug naar boven

Algemeen

Een Russische geheim agent vlucht met zijn gezin vanuit de Sovjet-Unie via Denemarken naar de USA. Hij krijgt daar asiel, in ruil voor informatie. Die informatie blijkt schokkend te zijn: een geheime organisatie, genaamd ‘Topaz’, opgezet en betaald door de Russen, heeft zich diep genesteld in de westerse politieke macht, met name in Frankrijk. Staatsgeheimen worden doorgegeven vanuit de USA en vanuit Frankrijk naar de Sovjet-Unie.
Amerikaanse geheime diensten proberen erachter te komen wie de verrader is (of wie de verraders zijn). Ze roepen daarbij de hulp in van André Deveraux, een ervaren Franse diplomaat en geheim agent, een oud-strijder tegen de Duitse nazi’s, een machtige en vaderlandslievende man. Maar deze man blijkt ook kwetsbaar te zijn: behalve een passie voor zijn werk heeft hij ook een passie voor vrouwen. Een passie die zowel hem als die vrouwen – in de USA, in Frankrijk, maar ook op Cuba – in de problemen kunnen brengen. En zal hij, ondanks zijn persoonlijke problemen, dan ook nog de verrader(s) kunnen ontmaskeren?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Leon Uris

Jaar van uitgave:
1967

Aantal pagina's:
405

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen

Bijzonderheden:
Een roman in 5 getitelde delen en in veel korte hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman eveneens ‘Topaz’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Topaz’ wordt vaak gecategoriseerd als suspense, hoewel wij tegenwoordig vaak meer actie en meer geweld in dit soort boeken tegenkomen. Wat dat betreft kabbelt de roman nogal door. Maar boeiend is hij wel: ondanks het gebrek aan veel harde actie geeft het boek een heel mooi beeld van de wereldpolitiek in de jaren zestig (met name het jaar 1962) van de vorige eeuw. Het vertelt ook hoe Frankrijk en de Fransen zich ontwikkelden tijdens en na de Tweede Wereldoorlog: van een wereldrijk met veel koloniën tot een gewoon land in de NATO en in de Europese Gemeenschap, één van de velen en niet langer dé wereldmacht die ze dachten dat ze waren.


WAT MOET JE WETEN?

‘Topaz’ speelt tijdens de zogenaamde ‘Koude Oorlog’: de Sovjet-Unie en de USA streden (zonder ‘echte’ oorlog) om de wereldmacht, de Amerikanen vergrootten hun invloed in West-Europa terwijl Russische troepen voet zetten op Cuba, een eiland vlak onder de kust van de USA, sinds kort geregeerd door communisten.
In de roman zijn rollen weggelegd voor leiders van de USA, van de Sovjet-Unie en van Frankrijk, al of niet onder gefingeerde namen.
Er wordt veel aandacht besteed aan de praktijken van Russische geheime diensten, die via infiltratie in de westerse wereld tweespalt proberen te zaaien door middel van ‘Disinformation’ – een fenomeen dat we nu meestal als ‘nepnieuws’ of ‘fake news’ definiëren.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Topaz’ is het boek heel goed te lezen. De taal is verzorgd en totaal niet verouderd. Sommige afkortingen kunnen wel eens problemen opleveren – evenals het grote aantal karakters dat in de roman voorkomt.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman zeker niet lastig.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het is een verhaal met veel informatie over geheime diensten, wereldpolitieke zaken en trouw aan het vaderland.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Topaz’ een boek met een literair niveau C4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman is boeiend geschreven en de scenes wisselen snel: van karakter naar karakter en van plaats naar plaats (of van werelddeel naar werelddeel).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Topaz’ bevat een verhaal met een redelijke hoeveelheid actie; met name tegen het eind van het boek wordt het nog behoorlijk spannend.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1960-1970. Het is de tijd van de zogenaamde ‘Koude Oorlog’, 1962, het jaar waarin de Sovjet-Unie de USA uitdaagde met haar bases in Cuba, waar de Amerikanen zo snel mogelijk op reageerden.


Plaats:

De setting van ‘Topaz’ is heel veel plekken op de wereld: Washington DC, Parijs, het platteland van de USA en Frankrijk, Miami, New York, Kopenhagen, Spanje, Noord-Afrika.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Topaz’: zullen de Fransen en de Amerikanen erin slagen om de leden van de geheime organisatie Topaz te ontmaskeren?


Verteller:

De roman heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Topaz’ zijn:
• André Deveraux, SDECE: een hoge ambtenaar in de Franse geheime dienst. Hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Franse verzet en steunde daarna de huidige president. Sindsdien werkt hij overal, maar voornamelijk vanuit Washington. André is getrouwd met Nicole en samen hebben zij een dochter. Het huwelijk is echter niet langer een succes: André werkt heel veel en hij heeft bovendien zo nu en dan minnaressen;
• Michael Nordstrom, American Chief of ININ (Inter-NATO Intelligence Network): een hoge ambtenaar van de US geheime dienst. Michael is een schakel tussen de verschillende geheime diensten en hij is met name bekend met de Fransen (en dus ook met André);
• Boris Kuznetov, Chief of a division of the KGB: een Russische geheim agent die overloopt naar de USA, samen met zijn vrouw Olga en dochter Tamara. Hij heeft belangrijke informatie over geheime diensten, geheime agenten en over landverraders;
• Nicole Deveraux: de echtgenote van André. Zij ontmoetten elkaar tijdens de oorlog in Spanje en zijn al jaren getrouwd. Hun huwelijk is slecht te noemen – niet in de laatste plaats vanwege André’s zware werk en zijn vele affaires;
• Michele Deveraux: de dochter van André en Nicole. Zij is verloofd met een rijke patser Tucker Brown IV, maar die relatie verloopt moeizaam;
• Juanita de Còrdoba: een invloedrijke Cubaanse weduwe. Al jarenlang de vriendin en minnares van André Deveraux.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Topaz’ zijn:
In Washington DC, USA:
• Marsh McKittrick: een hoge ambtenaar van de US Intelligence, adviseur van de President;
• Sanderson Hooper, Chief ININ Evaluator: een hoge ambtenaar bij de geheime dienst;
• Andere medewerkers van de Amerikaanse geheime dienst (zoals ININ): Wilcox (interrogator), W. Smith (Russian expert), Sid Jaffe (French expert), Dr. Billings (Russisch expert), Mr. Kramer (intelligence), Commander Farrow;
• Andere ambtenaren of politici: General St. James (Chief of Staff), Congressman Brolin (Ohio);
• Ambassadepersoneel en familieleden: Henrietta Todd, Mollie Spearman, Ambassador René d’Arcy (Frankrijk), Vasili Leonov (Russisch ambassadeur);
• Liz Nordstrom: de echtgenote van Michael;
• Dr. Bennett Block: een plastisch chirurg;
• Brigitte Camus: de secretaresse van André Deveraux;
• Alain Adam: ambassadeur voor Frankrijk, getrouwd met Blanche.
In Copenhagen, Denmark:
• Geheime agenten en hun medewerkers: Per Nosdahl (Norway), Sid Hendricks (Denmark), H.P. Sorensen (Denmark), Dick Strebner (Denmark), Harry Bartlett (Denmark), Hans Hansen (silversmith);
In Cuba of in de Cubaanse gemeenschap in New York en Miami:
• Rico Parra: een belangrijk persoon in de Cubaanse politiek en iemand met veel macht;
• Benny Garcia: een gewelddadig onderwereldfiguur;
• Luis Ulribe: de secretaris van Rico Parra;
• Hernandez: een bodyguard van Rico Parra;
• Emilio: de conciërge van Rico;
• Muňoz: de beul van de Cubaanse revolutie, een lid van de Cubaanse geheime dienst;
• Oleg Gorgoni: lid van de Russische ambassade in Havana;
• Detective Leeman: een corrupte politieman in Miami;
• Pepe Vimont: een informant van André Deveraux die vanuit Miami regelmatig contact heeft met André;
• Carlos en Shuey Mendoza, Rosa en Humberto Mateos, Jesus Murelos, Maggie, Vicente Martínez, Arnaldo Valdez: geheim agenten en helpers van Juanita de Còrdoba op Cuba.
In Frankrijk:
• Ambtenaren en politiepersoneel: Léon Roux (lid van de Sûreté), Colonel Galande (Air Planning), Guillon (Chief of Staff), Colonel Jasmin, Justine de Vore (secretaresse), Ferdinand Faucet, Charles Rochefort (chief Secret Service), Colonel Gabriel Brune;
• Inspector Marcel Steinberger: een getalenteerde politie-inspecteur, getrouwd met Sophie. Ze hebben een zoon, Émile. Steiberger en zijn vrouw zijn overlevenden van de jodenvervolgingen in Frankrijk;
• François Picard: een journalist – en goede vriend van Michele Deveraux;
• Jacques Grandville: een ambassadeur, de oudste vriend van André Deveraux. Samen met André en Robert hielpen zij joden te ontsnappen uit bezet Frankrijk; later vluchtten ze naar Spanje en vochten aan de zijde van General La Croix in Noord-Afrika;
• Robert Proust: een jeugdvriend van André Deveraux., nu een hoge politiefunctionaris.
Historische karakters:
• Comrade Khrushchev (President Chroetsjov) : de premier van de Sovjet Unie (van 1953 tot 1964). Tijdens zijn leiderschap kwam Rusland meerdere malen in botsing met de USA – een periode die wordt aangeduid als de ‘Koude Oorlog’;
• ‘The President’ of the USA: Hij wordt niet bij naam genoemd maar het is duidelijk dat dit John F. Kennedy is;
• Leiders van de Cubaanse revolutie: Fidel en Raoul Castro en Che Guevara;
• Pierre La Croix: de President van Frankrijk. Dit moet een pseudoniem voor oud-president Charles De Gaulle zijn, een oud-generaal en president (van 1959 tot 1969) die onder andere in Noord-Afrika vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog en die bekend stond vanwege zijn anti-Amerikaanse en anti-Europese sympathieën – en die van Frankrijk opnieuw een wereldmacht wilde maken.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Topaz’ is in 1969 verfilmd door Alfred Hitchcock – met weinig succes overigens.


Overig:

‘Topaz’ is de zevende roman van Leon Uris en het boek werd onmiddellijk een bestseller.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Leon Uris.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Our Man in Havana van Graham Greene
The Spy Who Came in from the Cold van John le Carré
The Day of the Jackal van Frederick Forsyth


Citaat:
‘We have been informed of the existence of a vast espionage network of French citizens employed as agents of the Soviet Union. This network operates under the code name of Topaz. It appears they have been successful in deeply infiltrating all branches of government, particularly your Secret Service.’ (p.255)

Vragen over het boek:

1. Waarom is de liefde tussen André en zijn vrouw Nicole in de loop der jaren ernstig bekoeld?
2. Waarom is Boris Kuznetov overgelopen naar de Amerikanen?
3. Welke rol speelt Juanita de Còrdoba in het verhaal?
4. Waarom wilde Boris Kuznetov zijn informatie bij voorkeur kwijt aan André Deveraux?
^ Terug naar boven

Comments are closed.