4/5 - (1 stemmen)

Travels in the Scriptorium

Niveau:
Genre: suspense
Thema: oorlog

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691007793149", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000017868912","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Travels%20in%20the%20Scriptorium%20%28ebook%29%2C%20Paul%20Auster","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The old man sits on the edge of the narrow bed, palms spread out on his knees, head down, staring at the floor. He has no idea that a camera is planted in the ceiling directly above him. The shutter clicks silently once every second, producing eighty-six thousand four hundred still photos with each revolution of the earth. Even if he knew he was being watched, it wouldn’t make any difference. His mind is elsewhere, stranded among the figments in his head as he searches for an answer to the question that haunts him.
Who is he? What is he doing here? When did he arrive and how long will he remain? With any luck, time will tell us all. For the moment, our only task is to study the pictures as attentively as we can and refrain from drawing any premature conclusions.
There are a number of objects in the room, and on each one a strip of white tape has been affixed to the surface, bearing a single word written out in block letters. On the bedside table, for example, the word is TABLE. On the lamp, the word is LAMP. Even on the wall, which is not strictly speaking an object, there is a strip of tape that reads WALL. The old man looks up for a moment, sees the wall, sees the strip of tape attached to the wall, and pronounces the word 'wall' in a soft voice. What cannot be known at this point is whether he is reading the word on the strip of tape or simply referring to the wall itself. It could be that he has forgotten how to read but still recognizes things for what they are and can call them by their names, or, conversely, that he has lost the ability to recognize things for what they are but still knows how to read.

© Henry Holt and Company, 2007.

^ Terug naar boven

Algemeen

Mr. Blank – voor het gemak wordt hij zo maar even genoemd – is een oude man. Hij bevindt zich alleen in een kamer (of is het een gevangeniscel?) en hij heeft geen idee hoe hij hier is terechtgekomen. Bovendien weet hij niet wie hij zelf is: elke herinnering is verdwenen. Alleen – zo nu en dan bij het zien van een foto of bij het horen van een naam – herinnert hij zich even vaag iets. Was die vrouw niet iemand die hij kende, wat had hij haar ook maar weer aangedaan? En die man, was dat niet iemand die eens een opdracht voor hem had uitgevoerd? Zelf is hij vrij hulpbehoevend; zichzelf aankleden gaat niet, eten gaat lastig, en hij kan nauwelijks lopen.
Als Mr. Blank zich met veel moeite naar het bureau heeft begeven (een bureau waarop ‘DESK’ staat), vindt hij een stapel getypte vellen papier. Hij leest nu een verhaal van iemand, een zekere Ernesto Land, die ergens naar toe reisde: naar de randen van het rijk. Op die plek, in de plaats Ultima, zal hij op zoek moeten gaan naar een vriend van lang geleden die naar de Territories is gegaan (gevlucht? als spion vertrokken?). Misschien heeft deze man wel de vrouw en de dochter van Land meegenomen. Mr. Blank begrijpt vrij weinig van het verhaal.
Ook zijn bezoekers kunnen hem niet echt helpen. Zo nu en dan wordt Mr. Blank aangekleed en van eten voorzien door Anna (kent hij haar niet?). Soms krijgt hij bezoek van een militair of een advocaat of een politicus (zijn het niet allemaal mensen met wie hij eerder in contact is geweest?). Mr. Land leest verder in het raadselachtige script en hij hoopt dat hij meer over zichzelf en over zijn situatie te weten zal komen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Paul Auster

Jaar van uitgave:
2007

Aantal pagina's:
145

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010 en de negentiende eeuw

Plaats van handeling:
Een kamer ergens in een gebouw; het platteland

Bijzonderheden:
Een korte roman zonder hoofdstukken; wel zijn er witregels die een volgende scene in het verhaal aangeven


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Travels in the Scriptorium’ is een echte Auster-roman: vol mysterie, vol vragen, een absurd verhaal over irrealiteit vol verwijzingen naar de realiteit. Als je de boeken van Auster kent, is dit zeker een aanrader. Voor de nieuwe Auster-lezer is het boek te proberen: het is dun en zeker niet heel erg ingewikkeld.
Maar verwacht nooit pasklare antwoorden …


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘Travels in the Scriptorium’ gaat over een man in een kamer die zo nu en dan bezoek krijgt. Hij leest een raadselachtig manuscript. Er zijn veel verwijzingen naar namen uit eerdere boeken van Auster, er zijn suggesties dat dit iets over de USA zou kunnen zijn, of over de geschiedenis van de USA. Maar zekerheden geeft Auster niet.
Qua setting en plot is dit boek niet moeilijk te lezen. Qua thematiek, perspectief en karakterisering zeer zeker wel. Het boek is een dunne roman voor echte liefhebbers van raadselachtige literatuur.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Travels in the Scriptorium’ zijn voor een C1-lezer zeker niet moeilijk. De alinea’s zijn niet echt lang, de woorden zijn maar zelden moeilijk te begrijpen. De roman is niet opgedeeld in hoofdstukken, maar wel in overzichtelijke delen, gescheiden door witregels of zo nu en dan een sterretje.
Er zijn de nodige dialogen, hoewel Mr. Blank meestal alleen is.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘Travels in the Scriptorium’ is qua taal niet echt moeilijk. Qua literair niveau is dit een ander verhaal. De roman is verraderlijk simpel: een man zit in een kamer. Hij moet erachter zien te komen wie hij is, hoe hij hier gekomen is en hoe hij hier weer uit komt. So far, so good.
Maar dan begint het pas. Er komen mensen op bezoek. Mensen die hij zich vaag herinnert van een foto, of van een stem, of van een situatie. Niemand weet het; ook de protagonist niet. Lezers van eerdere werken van Auster zullen namen herkennen: alle namen – op die van Mr. Blank na – zijn de namen van karakters uit eerdere romans. Maar wie waren dat ook al weer? En is het belangrijk voor het verhaal om dat te weten?
Zo rolt de lezer van de ene vraag in de andere. En telkens komen er meer bij. Was Mr. Blank een man met een vrouw, met kinderen? Had hij een verantwoordelijke baan? Heeft hij verkeerde beslissingen genomen: mensen de dood ingestuurd, zelf vermoord misschien? Bijna elke bezoeker en elk nieuw fragment zorgt voor nieuwe vragen
Op basis van deze eigenschappen is ‘Travels in the Scriptorium’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Travels in the Scriptorium’ is prachtig geschreven. Auster beheerst zijn taal en zijn thema als geen ander. Hij weet de lezer op het puntje van de stoel te houden. Dat is wonderbaarlijk; er gebeurt immers niets in het verhaal. Toch?



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Travels in the Scriptorium’ is een verhaal met zeer weinig actie. Een man bevindt zich in een kamer en hij krijgt zo nu en dan bezoek van mensen die even met hem praten; daarna is hij weer alleen.
Toch is de afwezigheid van actie niet een factor die het boek saai maakt. Er wordt juist heel veel geïnsinueerd en gesuggereerd en de lezer zal zelf de nodige actie (in het hoofd) moeten ondernemen om dichter bij (de boodschap van) het verhaal te komen.


Tijd:

‘Travels in the Scriptorium’ speelt zich af over de periode van een dag, ergens in de jaren 2000 tot 2010. Er wordt een manuscript gelezen dat waarschijnlijk gaat over een gebeurtenis in de 19e eeuw, maar veel duidelijkheid krijgen we hier niet over. Wel weten we dat de roman een dag uit 2005 beschrijft ; Mr. Blank vraagt zijn bezoeker welk jaar het is.


Plaats:

De plaats waar ‘Travels in the Scriptorium’ voornamelijk is gesitueerd, is een kamer in een gebouw. Waar dat gebouw staat, is onduidelijk. Het zou in de Verenigde Staten kunnen zijn; daar weet Mr. Blank het een en ander van.
Ook het manuscript gaat waarschijnlijk over de USA (maar dan in de 19e eeuw). De namen zijn anders (Confederation, Alien Territories), maar het is te logisch te veronderstellen dat de situaties die beschreven worden gaan over Amerikaanse kolonisten en het leger en over Native Americans (‘Indianen’).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Travels in the Scriptorium’: komt Mr. Blank te weten wie hij is en wat hij hier doet in deze kamer?


Verteller:

De roman ‘Travels in the Scriptorium’ heeft een auctoriale verteller. Maar dat is niet helemaal het geval. Soms lezen we – samen met Mr. Blank – een manuscript wat door een ik-verteller is geschreven. En – om het nog lastiger te maken – soms lijkt het alsof wij degenen zijn die Mr. Blank zien door een camera.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Travels in the Scriptorium’ is:
• Mr. Blank: een man tussen de zestig en de honderd jaar oud. Hij heeft als verantwoordelijke persoon waarschijnlijk drastische besluiten moeten nemen, maar hij weet nu niet meer welke dat waren. Hij had misschien ooit een vrouw (en een kind/meerdere kinderen?). Hij zit gevangen (of hij wordt verpleegd) in een afgesloten vertrek.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Travels in the Scriptorium’ zijn:
Karakters in het verhaal van Mr. Blank:
• Anna Blume: een vrouw van middelbare leeftijd die Mr. Blank verzorgt. Haar naam komt ook voor in Austers roman In the Country of Last Things; het is onduidelijk of dit hetzelfde karakter is;
• Peter Stillman Senior: een karakter dat wordt genoemd. Zijn naam komt ook voor in The New York Trilogy (part I: City of Glass);
• Peter Stillman Junior: een karakter dat wordt genoemd. Zijn naam komt ook voor in The New York Trilogy (part I: City of Glass);
• David Zimmer: de (overleden) man van Anna;
• James P. Flood: een oud-inspecteur van Scotland Yard, een man van middelbare leeftijd die Mr. Blank bezoekt;
• Fanshawe: een schrijver die James Flood en Mr. Blank beiden kennen. Zijn karakter komt voor in The New York Trilogy (part III: The Locked Room);
• Samuel Farr: een arts van Mr. Blank (zijn naam komt voor in In the Country of Last Things);
• John Trause: de schrijver van het manuscript van Sigmund Graf. Het karakter komt voor in Austers roman Oracle Night;
• Sophie: een vrouw die Mr. Blank verzorgt. Haar karakter komt voor in The New York Trilogy (part III: The Locked Room);
• David Quinn: de advocaat van Mr. Blank zijn karakter komt voor in The New York Trilogy (part I: City of Glass), maar in dat boek wordt hij ‘Daniel’ genoemd;
Karakters in het verhaal van Sigmund Graf:
• Colonel De Vega: de bevelhebber van de Confederation in Ultima, het grensplaatsje;
• Ernesto Land: een rebel/vrijheidsstrijder/spion in the Alien Territories;
• Joubert: een Minister van de Confederation;
• Beatrice: de vrouw van Ernesto Land;
• Marta: de dochter van Ernesto en Beatrice;
• Carlotta Hauptmann: de maîtresse van Colonel De Vega en van Ernesto Land.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Travels in the Scriptorium’ is niet verfilmd.


Overig:

In de roman ‘Travels in the Scriptorium’ komen veel namen van karakters voor die al in eerdere romans van Paul Auster voorkwamen. Alleen de protagonist, Mr. Blank, is een nieuw karakter. Auster laat in het midden of deze karakters dezelfde zijn als die uit zijn vorige romans.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Auster.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
I Am the Cheese van Robert Cormier (young adult fiction)
Waiting for the Barbarians van J.M. Coetzee
The Plot against America van Philip Roth


Citaat:
What I want you to do is tell me the rest of the story. Starting at the point where you stopped reading, tell me what you think should happen now, right up to the last paragraph, the last word. You have the beginning. Now I want you to give me the middle and the end. (p.89)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft Anna Blume (hoogstwaarschijnlijk) met Mr. Blank te maken?
2. Wie zijn verantwoordelijk voor het vasthouden / opsluiten / gevangenhouden van Mr. Blank?
3. Leg uit wat volgens jou het verband is tussen het ‘verhaal’ van Mr. Blank en dat van Sigmund Graf.
4. (Voor de lezers van eerdere romans van Paul Auster) Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Peter Stillman Jr., Anna Blume en James P. Flood uit deze roman en uit de vorige romans van Auster?




^ Terug naar boven

Comments are closed.