Warlight

Niveau:
Genre: war
Thema: post war conflicts

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

In 1945 our parents went away and left us in the care of two men who may have been criminals. We were living on a street in London called Ruvigny Gardens, and one morning either our mother or our father suggested that after breakfast the family have a talk, and they told us that they would be leaving us and going to Singapore for a year. Not too long, they said, but it would not be a brief trip either. We would of course be well cared for in their absence. I remember our father was sitting on one of those uncomfortable iron garden chairs as he broke the news, while our mother, in a summer dress just behind his shoulder, watched how we responded. After a while she took my sister Rachel’s hand and held it against her waist, as if she could give it warmth.
Neither Rachel nor I said a word. We stared at our father, who was expanding on the details of their flight on the new Avro Tudor I, a descendant of the Lancaster bomber, which could cruise at more than three hundred miles an hour. They would have to land and change planes at least twice before arriving at their destination.

© Jonathan Cape Ltd, 2018^ Terug naar boven

Algemeen

Nathaniel en zijn oudere zus Rachel groeien op in redelijke welvaart en rust, ondanks dat het oorlogstijd is (de Tweede Wereldoorlog). Londen ligt in puin, maar het huis van de familie Williams staat er goed bij. Maar dan verandert de rust voor de broer en zus.
De vader krijgt werk in Azië en de ouders besluiten voor langere tijd weg te gaan. Een kennis van de moeder, ‘The Moth’, krijgt de zorg voor de kinderen. In de loop van de tijd komen er veel vrienden en kennissen van The Moth over de vloer. Nathaniel en Rachel voelen zich echter al snel thuis bij de situatie: The Moth en zijn vrienden, zoals The Darter en de geografe Olive Lawrence, zijn betrouwbare opvoeders van de pubers. En dan verandert de situatie opnieuw …
Er wordt een aanslag gepleegd. Op de kinderen? Op de verzorgers van de kinderen? Niemand die het lijkt te weten. En dan volgt er een nieuwe schok voor Nathaniel en Rachel: hun moeder blijkt al die tijd niet in Azië geweest te zijn. Zij had blijkbaar een zeer noodzakelijke taak die haar plicht als moeder van minder belang maakte.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Michael Ondaatje

Jaar van uitgave:
2018

Aantal pagina's:
285

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1945-1960

Plaats van handeling:
GB, meerdere plaatsen, Italië

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 2 delen en meerdere getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Blindganger’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Warlight’ is interessant als literair werk, onder andere omdat het zo mooi geschreven is. Het verhaal is boeiend, maar raadselachtig. De roman gaat over een verwarrende tijd: de tijd van de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog.


WAT MOET JE WETEN?

‘Warlight’ is een verhaal dat speelt in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog en later. Er zijn verwijzingen naar die oorlog – bombardementen, schuilkelders, dreigende invasie – maar het eigenlijke verhaal gaat over de chaotische jaren na die oorlog: politieke onrust, het werk van geheime diensten.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Warlight’ zijn van een pittig niveau. De taal is prachtig en poëtisch. Er wordt meer weggelaten dan er wordt verteld, wat de plot intrigerend maakt.
De alinea’s en hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Warlight’ is mooi, maar zo nu en dan lastig.
Het verhaal is boeiend, maar in het begin ook verwarrend: je hebt als lezer weinig idee over wat er staat te gebeuren. Pas in het tweede deel – je hebt dan al een derde van de roman gelezen – krijg je te horen hoe belangrijk de moeder (Rose Williams) voor het verhaal is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Warlight’ een boek met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

‘Warlight’ is heel intrigerend geschreven. Het verhaal begint als een verslag van een broer en zus die in een chaotische omgeving opgroeien: ouders voor langere tijd afwezig, weinig leiding, geen familie in de buurt. Maar gaandeweg worden de rollen van sommige afwezigen belangrijker: zoals de rol van de afwezige moeder.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Warlight’ is een verhaal met redelijk veel actie. Veel actie heeft off-stage plaatsgevonden; andere gebeurtenissen worden als flashbacks verteld.


Tijd:

‘Warlight’ speelt zich af in de jaren 1945-1960. Het is de tijd van vlak na de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen was Groot-Brittannië (en daarmee ook Londen) voor een deel verwoest, ook veel landen in Europa lagen in puin. De politieke instabiliteit in verschillende gebieden lokte avonturiers en politieke opportunisten, maar ook geheime diensten van verschillende landen (zoals Britse geheime diensten).


Plaats:

De setting van ‘Warlight’ is voornamelijk Groot-Brittannië. Het eerste deel van de roman speelt in en om Londen; met name de Thames heeft een belangrijke rol. Een volgend deel gaat over het platteland van Suffolk, waar de hoofdpersonen een aantal jaren wonen. Nog later gaat het verhaal over meerdere plaatsen in Italië; dit is in de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Warlight’: welke rol speelt de moeder van Nathaniel en Rachel echt, zowel in relatie tot haar familie als tot haar vrienden, kennissen en opdrachtgevers?


Verteller:

De roman ‘Warlight’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Warlight’ zijn:
• Nathaniel Williams (‘Stitch’): de verteller. Als het verhaal begint – in 1945 – is Nathaniel veertien jaar oud. Als het verhaal eindigt is Nathaniel een volwassen man die al jaren voor de Britse overheid werkt;
• Rachel Williams (‘Wren’): de 16-jarige zus van Nathaniel. Als het verhaal eindigt is zij een getrouwde vrouw (en moeder), een actrice die weinig contact met haar familie wil;
• Rose Williams: de moeder van Nathaniel en Rachel. Zij is jarenlang verdwenen. Als ze later weer in het leven van de kinderen komt, wordt langzaamaan iets duidelijk over de reden van haar lange afwezigheid;
• ‘The Moth’ (Walter): de man die in het huis van de kinderen woont en die hen helpt en bewaakt;
• ‘The Darter’ (Norman Marshall): een voormalige bokser, een man die (illegaal) in honden handelt. Hij is een goede vriend van The Moth en van de moeder van de kinderen;
• Marsh Felon: een vriend van Rose. Zij kennen elkaar al vanaf hun jeugd. Marsh ontworstelde zich aan het milieu waaruit hij kwam en hij werd een belangrijke geheim agent tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Warlight’ zijn:
• Mr Williams: de vader van Nathaniel en Rachel: hij heeft een goede, maar vage baan, waardoor hij al snel na de oorlog naar Azië moet vertrekken voor langere tijd. Hij speelt nauwelijks een rol in de roman;
• Mr Nkoma: een man die in het restaurant werkt waar Nathaniel een baantje heeft. Mr Nkoma vertelt prachtige verhalen;
• Olive Lawrence: een zelfstandige dame, een geograaf (en vriendin van The Darter);
• Agnes: een serveerster in het restaurant, een vriendin van Nathaniel;
• Arthur McCash: een vriend van The Moth;
• Mrs Linette Malakite: de weduwe in Suffolk van wie Nathaniel de woning koopt;
• Mr Sam Malakite: een vertrouwenspersoon van Nathaniel als hij nog heel jong is.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Warlight’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Warlight’ is een oorlogsroman die eigenlijk helemaal niet over een oorlog gaat. Het verhaal gaat vooral over geheime diensten – maar dan zijdelings. Aan alles merk je echter de invloed van de Tweede Wereldoorlog: vernielingen, politieke onrust, wantrouwen alom.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Michael Ondaatje.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Across the River and into the Trees van Ernest Hemingway
The Spy who Came in from the Cold van John le Carré
Old Filth van Jane Gardam


Citaat:
We continued through the dark, quiet waters of the river, feeling we owned it, as far as the estuary. We passed industrial buildings, their lights muted, faint as stars, as if we were in a time capsule of the war years when blackouts and curfews had been in effect, when there was just warlight and only blind barges were allowed to move along this stretch of river. (p.81)

Vragen over het boek:

1. Waarom woont ‘The Moth’ bij de familie Williams in huis?
2. Waarom vertrouwt Nathaniel ‘The Darter’ volledig?
3. Wat is de relatie tussen Rose Williams en Marsh Felon?
4. Waarom heeft Rose Williams zo’n slechte relatie met haar kinderen?

^ Terug naar boven

Comments are closed.