Ogden Nash

ogdennash_newbioimage

OGDEN NASH

Frederic Ogden Nash (1902-1971) is een Amerikaanse dichter van komische gedichten – gedichten die meestal worden gedefineerd als light verse. Hij werd bekend vanwege zijn speciale rijmvormen en rijmwoorden (die vaak onverwacht en meestal humoristisch waren). Mr. Nash schreef zo’n 500 gedichten.
Ogden Nash kwam uit een gegoede familie; zijn vader had een goedlopend bedrijf (een import- en exportmaatschappij), een voorouder van Ogden was gouverneur van de staat North Carolina, de stad Nashville, Tennessee werd naar een andere voorouder genoemd.
Mr. Nash studeerde kort aan de universiteit van Harvard, maar hij verliet deze al weer na een jaar. Hij was kort leraar, freelance schrijver en journalist. Hij trouwde in 1931 en publiceerde toen ook zijn eerste dichtbundel (met veel succes). Daarna werd hij full time dichter; hij las voor en hij trad veel op bij radioprogramma’s. In 1934 verhuisde hij naar de stad Baltimore waar hij tot zijn dood bleef wonen, een stad die hij boven alle andere steden liefhad: ‘I could have loved New York, had I not loved Balti-more.’
Vanaf zeer jonge leeftijd schreef hij versjes en gedichtjes: hij bedacht heel veel nieuwe woorden en rijmde op onverwachte manieren, waardoor hij een zeer eigen stijl ontwikkelde. Ogden Nash schreef vaak zeer liefdevol over zijn vrouw, zijn dochters, zijn medemensen en andere levende (en niet-meer-levende) wezens. Hij is zo beroemd – tot op de dag van vandaag – dat de United States Postal Service zes van zijn gedichten in 2002 op postzegels drukte. Zoals bijvoorbeeld: ‘The Turtle’.

The Turtle

The turtle lives twixt plated decks
Which practically conceal its sex.
I think it’s clever of the turtle
In such a fix to be so fertile.

Werken:
Hard Lines (1931)
Free Wheeling (1931)
Happy Days (1933)
The Primrose Path (1935)
The Bad Parents’ Garden of Verse (1936)
I’m a Stranger Here Myself (1938)
The Face Is Familiar (1940)
Good Intentions (1942)
Versus (1949)
The Private Dining Room (1952)
You Can’t Get There from Here (1957)
Everyone but Thee and Me (1962)
There’s Always Another Windmill (1968)
The Old Dog Barks Backwards (1972)

Verzamelbundel:
Candy Is Dandy (The Best of Ogden Nash) (1975)

Website:
https://www.poets.org/poetsorg/poet/ogden-nash