Mostly Harmless (The Hitchiker’s Guide to the Galaxy, Book V)

Niveau:
Genre: science fiction
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692973471779", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000003770792","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Complete%20Hitchhiker%27s%20Guide%20to%20the%20Galaxy%20...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The history of the Galaxy has got a little muddled, for a number of reasons: partly because those who are trying to keep track of it have got a little muddled, but also because some very muddling things have been happening anyway.
One of the problems has to do with the speed of light and the difficulties involved in trying to exceed it. You can’t. Nothing travels faster than the speed of light with the possible exception of bad news, which obeys its own special laws. The Hingefreel people of Arkintoofle Minor did try to build spaceships that were powered by bad news but they didn’t work particularly well and were so extremely unwelcome whenever they arrived anywhere that there wasn’t really any point in being there.
So, by and large, the peoples of the Galaxy tended to languish in their own local muddles and the history of the Galaxy itself was, for a long time, largely cosmological.
Which is not to say that people weren’t trying. They tried sending off fleets of spaceships to do battle or business in distant parts, but these usually took thousands of years to get anywhere. By the time they eventually arrived, other forms of travel had been discovered which made use of hyperspace to circumvent the speed of light, so that whatever battles it was that the slower-than-light fleets had been sent to fight had already been taken care of centuries earlier by the time they actually got there.
This didn’t, of course, deter their crews from wanting to fight the battles anyway. They were trained, they were ready, they’d had a couple of thousand years’ sleep, they’d come a long way to do a tough job and, by Zarquon, they were going to do it.

© Pan Macmillan Ltd / Picador, 1992/2002.

^ Terug naar boven

Algemeen

Tricia (vroeger vaak ‘Trillian’ genaamd) heeft werk gevonden als verslaggever, voornamelijk in Londen, maar zo nu en dan ook in New York. Haar ruimtereizen herinnert ze zich wel, maar het fijne weet ze er niet meer van.
Arthur Dent is zijn grote liefde Fenchurch kwijtgeraakt, ergens in het heelal tijdens een ruimtereis. Nu woont en werkt hij al een paar jaar op een trieste planeet, Lamuella, waar het enige vertier een kudde passerende runderen is – in het voor- en in het najaar – en verder is het een saaie boel. Arthur is in een dorp op de planeet Sandwich Maker geworden en hij heeft zijn rust gevonden.
Maar dan krijgt hij bezoek. Eerst van Tricia en een jonge vrouw, Random. Tricia beweert dat Random zijn dochter is … Arthur besluit haar alleen op te voeden.
De volgende bezoeker is Ford Prefect. Dat loopt uiteraard op ellende uit …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Douglas Adams

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
230

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een onbekende tijd, maar de gebeurtenissen op aarde vinden plaats in de tachtiger jaren van de twintigste eeuw.

Plaats van handeling:
Meerdere plaatsen in de ruimte: op aarde, in ruimtevaartuigen, op andere planeten.

Bijzonderheden:
Een science fiction-roman in 25 genummerde hoofdstukken
In het Nederlands heet de roman ‘Grotendeels ongevaarlijk’.

Dit is deel V uit de ‘Hitchhiker’-serie. Deze serie bestaat uit de ‘trilogie’:
I ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’
II ‘The Restaurant at the End of the Universe’
III ‘Life, the Universe and Everything’
IV ‘So Long, and Thanks for All the Fish’
V ‘Mostly Harmless’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor het waarderen van ‘Mostly Harmless’ heb je een speciaal gevoel voor humor nodig. Het is een verhaal over gekke avonturen in de ruimte, een hilarisch science fiction-verhaal. Als je als jongere lezer de verhalen over Artemis Fowl vermakelijk vond, dan zul je zeker van de ‘Hitchhiker’-serie genieten. (Overigens schreef de auteur van ‘Artemis Fowl’, Eoin Colfer, een zesde deel bij deze trilogie na de dood van Douglas Adams.)
Wie niet van science fiction houdt en wie niets heeft met melige verhalen over wezens met twee hoofden en meer dan twee armen, moet hier niet aan beginnen. Wie er wel van houdt: veel leesplezier!


WAT MOET JE WETEN?

De science fictionroman ‘Mostly Harmless’ is een persiflage op de honderden serieuze science fiction-boeken. Maar dan om te lachen.
Let wel: Douglas Adams noemde The Hitchhiker Serie een trilogie. Maar de serie bestaat uit vijf delen …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Mostly Harmless’ zijn soms lastig. Er worden semiwetenschappelijke zaken toegelicht (Hoe staat het met tijd en plaats wanneer er vele dimensies zijn?), er worden reizen gemaakt naar onbekende sterren en planeten aan het einde van het heelal, er wordt gegoocheld met plaats en tijd. De taal die daarvoor nodig is, kan wel eens als lastig worden ervaren.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen niet lang; er zijn regelmatig witregels. Er zijn veel (en vaak grappige) dialogen. Dat maakt ‘Mostly Harmless’ tot een lastig, maar nog altijd zeer leesbaar boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Mostly Harmless’ is pittig te noemen. Er worden ingewikkelde zaken uitgelegd (zaken die overigens vrij weinig met onze werkelijkheid te maken hebben) en het onderwerp – reizen door de ruimte – is niet eenvoudig. Maar de hoofdkarakters zijn boeiende types: onnozel, slim, ondernemend, laf of domweg geinig. Het thema – een humoristische kijk op science fiction – is zeer origineel en het zal veel lezers boeien.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Mostly Harmless’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Mostly Harmless’ is zeer humoristisch geschreven. Het is wel vaak humor van een wisselend niveau: platte humor – over lichamelijke ongemakken – wordt afgewisseld met erudiete humor – over literatuur, wetenschap en muziek, bijvoorbeeld.
Voor wie er niet genoeg van kan krijgen: er zouden nog vier delen – met meer van hetzelfde – volgen.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Mostly Harmless’ bevat een verhaal met veel actie. De aardbewoner Arthur Dent verliest zijn huis aan de expansiedrift van ruimtewegenbouwers en hij reist – meestal tegen zijn zin – door het heelal, van planeet tot planeet. Zijn leven wordt vaak bedreigd, maar dat leven zal hij pas kunnen verliezen wanneer hij de planeet Stavromula Beta bezoekt …


Tijd:

De science fiction-roman ‘Mostly Harmless’ speelt zich af in een zekere toekomst, maar die toekomst lijkt niet veraf van de onze: Arthur Dent en de andere aardbewoners zijn gewone mensen uit de jaren tachtig van de twintigste eeuw. De landing en dreiging van buitenaardse toestellen betreft simpele bezoeken vanuit een andere wereld: met militaire, wetenschappelijke of toeristische motieven. Vreemd, maar niet onmogelijk. Toch?


Plaats:

De plaats waar ‘Mostly Harmless’ voornamelijk is gesitueerd, zijn verre planeten in de ruimte (zoals Lamuella). Veel scenes spelen in dit laatste deel op de aarde.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Mostly Harmless’: hoe overleeft de mens Arthur Dent tussen de vreemdsoortige wezens om hem heen? Gaandeweg het verhaal komen we er als lezers achter dat er meer levende wezens in dit onmetelijke heelal zijn die – als individu of als soort – proberen te overleven, zo goed en zo kwaad als het kan.


Verteller:

De roman ‘Mostly Harmless’ heeft een auctoriale verteller. Hij beschrijft de handelingen vaak vanuit het perspectief van de aardbewoner Arthur Dent.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Mostly Harmless’ zijn:
• Arthur Dent: een 30-jarige radiomedewerker die in Zuid-Engeland woont. Hij heeft de pech dat hij zijn huis heeft staan op de geplande ‘hyperspace bypass’: zijn huis zal worden vernietigd omdat het in de weg staat van de ruimtevaartuigen die door het heelal voortspoeden. Voordat zijn huis wordt vernietigd wordt Arthur geholpen door een oude vriend:
• Ford Prefect (een pseudoniem; zijn echte naam is niet uit te spreken): een bewoner van een planeet uit de buurt van de ster Betelgeuse. Hij is als mens vermomd en daardoor tamelijk onopvallend. Hij is medewerker van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’, een interstellaire reisgids. Ford kan meestal wel een ritje op een ruimtevaartuig regelen. Ford heeft in de loop der jaren (en al vier avonturen van ‘The Hitchhiker’s Guide tot he Galaxy’) samen gereisd met Arthur, met President of the Galaxy, Zaphod Beeblebrox, met Robot Marvin en met:
• Tricia McMillan (‘Trillian’)): een enigszins Arabisch uitziende schoonheid, assistente van Zaphod. Zij blijkt ook een ex-aardbewoner te zijn, maar door een toeval is ze ook gaan reizen in de ruimte. Sinds kort werkt ze als verslaggever, korte tijd in New York maar voornamelijk in Londen. Tricia is afgestudeerd in astrofysica en in wiskunde.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Mostly Harmless’ zijn:
• Gail Andrews: astrologe, schrijfster van een boek;
• Collega’s van Tricia in New York: Andy Martin, Hilary Bass;
• Eric Bartlett: de tuinman van Tricia (in de UK);
• Stavro Mueller: de eigenaar van een Londense nachtclub, ‘Stavro Mueller BETA’;
• Medewerkers van de vernieuwde ‘Hitchhiker’s Guide tot he Galaxy’: Stagyar-zil-Doggo (vorige editor-in-chief), Vann Harl (nieuwe editor-in-chief);
• Bewoners van de planeet Lamuella: Old Trashbarg (een zelfbenoemde profeet en religieus leider), Grarp the Baker, Strinder the Tool Maker, Drimple (assistant Sandwich Maker);
• Random: de biologische dochter van Tricia, een ontevreden en onberekenbaar sujet;
• The Guide: een vogel die de nieuwe versie van de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ vertegenwoordigt;
• ‘The King’, Elvis Presley: de beroemde Amerikaanse popzanger die nu optreedt in een wegrestaurant ergens op een verre planeet.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De science fiction-roman ‘Mostly Harmless’ is niet verfilmd.


Overig:

De serie ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ is een persiflage op science fiction-romans, en wel een hele scherpe. Het verhaal steekt de draak met allerlei ernstige, semiwetenschappelijke werken over de ruimte. Het lijkt wat thema betreft heel erg op Britse TV-series uit de 1960s, soms serieus, soms dramatisch, maar meestal absurdistisch en hilarisch.

Dit is deel V uit ‘The Hitchhiker Serie’. De voorgaande delen waren:
I The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy
II The Restaurant at the End of the Universe
III Life, the Universe and Everything
IV So Long, and Thanks for All the Fish^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Douglas Adams.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Other Side of the Sky van Arthur C. Clarke
The Day of the Triffids van John Wyndham
Artemis Fowl and the Lost Colony (Artemis Fowl, Book V) van Eoin Colfer


Citaat:
Ford didn’t comment. He was listening to something. He passed the ‘Guide’ over to Arthur and pointed at the screen. The activity entry read: ‘Earth. Mostly harmless.’ (p.213)

Vragen over het boek:

1. Wat is er zo deprimerend aan de planeet Lamuella – de planeet waar Arthur een tijdje woont?
2. Waarom is Random een zeer bepalende factor in Arthurs leven?
3. Hoe komen hoofdpersonen Arthur, Ford en Tricia uiteindelijk weer bij elkaar?
4. Verklaar de ironie in de titel van het boek.
^ Terug naar boven

Comments are closed.