3/5 - (1 stemmen)

Saturday Night and Sunday Morning

Niveau:
Genre: picaresque novel
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1700908290747", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30363122","familyId":"30363122","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Saturday%20Night%20%26%20Sunday%20Morning%2C%20Alan%20Sillitoe","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

The rowdy gang of singers who sat at the scattered tables saw Arthur walk unsteadily to the head of the stairs, and though they must all have known that he was dead drunk, and seen the danger he would soon be in, no one attempted to talk to him and lead him back to his seat. With eleven pints of beer and seven small gins playing hide-and-seek inside his stomach, he fell from the topmost stair to the bottom.
It was Benefit Night for the White Horse Club, and the pub had burst its contribution box and spread a riot through its rooms and between its four walls. Floors shook and windows rattled, and leaves of aspidistras wilted in the fumes of beer and smoke. Notts County had beaten the visiting team, and the members of the White Horse supporters club were quartered upstairs to receive a flow of victory.
Arthur was not a member of the club, but Brenda was, and so he was drinking the share of her absent husband – as far as it would go – and when the club went bust and the shrewd publican put on the towels for those that couldn't pay, he laid eight half-crowns on the table, intending to fork out for his own.
For it was Saturday night, the best and bingiest glad-time of the week, one of the fifty-two holidays in the slow-turning Big Wheel of the year, a violent preamble to a prostrate Sabbath. Piled-up passions were exploded on Saturday night, and the effect of a week’s monotonous graft in the factory was swilled out of your system in a burst of goodwill. You followed the motto of ‘be drunk and be happy', kept your crafty arms around female waists, and felt the beer going beneficially down into the elastic capacity of your guts.

© W.H. Allen and Co / Longman Group Ltd,, 1958/1976.

^ Terug naar boven

Algemeen

Arthur Seaton is een eenentwintigjarige jongeman die al zeven jaar in de fietsenfabriek in de buurt werkt, een fabriek waar de meeste mannen uit de wijk werken – zoals ook de vader van Arthur. Hij werkt hard en hij verdient goed, thuis heeft hij het naar zijn zin en hij heeft veel vrienden, familie en kennissen.
En elk weekend is het raak - en daar leeft Arthur voor. Hij zwerft dan van kroeg naar kroeg, hij vermaakt zich uitstekend en hij zuipt zich een stuk in de kraag. Daar komt nog bij dat hij al een tijdje een verhouding heeft met Brenda, een jonge moeder en de vrouw van Arthurs vriend en collega Jack. Jack weet van niks en Brenda en Arthur vinden het prima zo. Als het mocht uitkomen kan Arthur altijd nog een andere minnares zoeken – getrouwde vrouwen zijn het aantrekkelijkst voor Arthur.
Maar toch blijft niet alles op rolletjes lopen. De vrijpartijen van Arthur en Brenda zijn niet zonder gevolgen en de avontuurtjes van Arthur blijven niet onopgemerkt bij meerdere mannen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Alan Sillitoe

Jaar van uitgave:
1958

Aantal pagina's:
214

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
GB, Nottingham

Bijzonderheden:
Een roman in 2 genummerde delen en in veel hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘Zaterdagavond en zondagmorgen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De picaresque novel ‘Saturday Night and Sunday Morning’ beschrijft nogal wat problemen voordat de hoofdpersoon echt ‘of age’ is: drankgebruik, bedrog, agressiviteit, een verhouding beginnen met de vrouw van je vriend, roekeloos gedrag. En wordt hij ooit volwassen? Dat is de vraag.


WAT MOET JE WETEN?

‘Saturday Night and Sunday Morning’ geeft een heel mooi beeld van een Engelse fabrieksstad in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Nottingham is de stad van de arbeiders, het voetbal en van de beroemde fietsfabriek Raleigh. Het Verenigd Koninkrijk was na de Tweede Wereldoorlog behoorlijk verarmd: heel veel oorlogsschade, veel oorlogsdoden en -gewonden, weinig geld voor de meeste mensen. En dan is daar de wederopbouw: veel meer werk, goed betaalde banen, meer geld en meer eten en – vooral – meer drinken. Daarbij komen dan nog een lossere moraal en een grotere seksuele vrijheid bij – en daar is Arthur Seaton …
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De taal van ‘Saturday Night and Sunday Morning’ is goed te volgen, maar je moet er wel op beducht zijn dat veel dialogen in een noordelijk dialect (dat van Nottingham) geschreven zijn – en zo ook zouden moeten worden uitgesproken. Verder is de taal vrij netjes – ondanks de slemppartijen, de strapatsen en de escapades van de hoofdpersoon.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte.

 


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman niet echt moeilijk. Er is ook weinig van te merken dat dit al een roman uit de jaren vijftig van de vorige eeuw is.
Dat geldt zeker ook voor het verhaal zelf. Het verhaal leest nog altijd als een schelmenroman: een jonge kerel die het maximale uit het leven probeert te halen. Dat doet hij door hard te werken om veel te verdienen, veel te drinken wanneer hij de gelegenheid heeft en de vrouwen het bed in te praten (ook wanneer het de echtgenoten van vrienden en/of collega’s zijn).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Saturday Night and Sunday Morning’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman is mooi geschreven, duidelijk het product van iemand die de wereld van de fabrieksarbeiders en hun wijken heel goed kende. Mr Sillitoe beschrijft de hoofdpersoon als een feestvierend, egocentrisch, maar ondanks alles toch wel een innemend personage. Soms merk je dat de roman bestaat uit losse verhalen (wat in eerste instantie ook het geval was).^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Saturday Night and Sunday Morning’ bevat een verhaal met vrij veel actie.


Tijd:

De gebeurtenissen in de roman spelen zich af in de jaren 1950-1960. Het is de tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen hebben werk, ook ongeschoold, maar een vetpot is het zeker niet voor de meesten.


Plaats:

De setting van ‘Saturday Night and Sunday Morning’ is de Engelse stad Nottingham, en dan met name de wijk waar de fabrieksarbeiders wonen. Veel van de bewoners uit de buurt werken – net als de hoofdpersoon en zijn vader – bij de Engelse rijwielfabriek Raleigh.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Saturday Night and Sunday Morning’: zal Arthur Seaton ermee wegkomen dat hij zich regelmatig misdraagt op allerlei terreinen?


Verteller:

De roman heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Saturday Night and Sunday Morning’ zijn:
• Arthur Seaton: een 21-jongeman wiens avonturen we zo’n twee jaar volgen. Arthur woont nog thuis bij zijn ouders en broers en hij werkt al zeven jaar in de fietsfabriek. Zijn leven bestaat uit hard werken, maar vooral uit feestvieren in de weekenden. Dan, op zaterdag, heeft hij tijd om te zuipen met zijn vriendinnen en vriendinnen. Verder heeft hij sinds een tijdje een verhouding met de vrouw van zijn vriend, Brenda;
• Brenda: de echtgenote van Jack en de minnares van Jack. Brenda is al zeven jaar getrouwd en ze heeft twee kinderen, maar ze houdt wel van een feestje en ze gaat graag uit. De verhouding met Arthur ervaart ze als vanzelfsprekend;
• Jack: de echtgenoot van Brenda – en vriend en collega van Arthur. Jack is hardwerkend en heel goed van vertrouwen, zowel wat zijn vrouw als wat zijn vriend betreft;
• Doreen Greatton: een 19-jarige meid die Arthur in een pub leert kennen. Zij werkt in een haarnetfabriek. Zij heeft het plan om uiteindelijk met Arthur te trouwen – ondanks zijn wilde gedrag.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Saturday Night and Sunday Morning’ zijn:
• De Seatons: Mr Harold Seaton (Dad), Mrs Vera Seaton (Mom), broers (Fred, Sam), zus (Margaret met haar zoontje William);
• Familieleden: Aunt Ada, Uncle Ralph, zestien (stief) kinderen, schoonzoons en -dochters en kleinkinderen, zoals: Dave, Jane, Pam, Mike, Eddie, Bert, Colin, Eunice, Harry, Aunt Annie, Aunt Bertha, Eileen, Frances, June, Alma, Frank, Beatty;
• Buren: Mr en Mrs Bull, Mr Taylor (shopkeeper), Mrs Mackley, Bernard Griffin, Mrs Robin;
• Werknemers van de fietsenfabriek: Robboe (foreman), rate-checkers, toolsetters;
• Em’ler: de beste vriendin van Brenda, een beetje een onnozele, maar wel behulpzame vriendin;
• Winnie: de zus van Brenda, getrouwd met de militair Bill;
• Pubbezoekers en -personeel: Jim (waiter), Alf, Ted, Jack (klanten);
• Soldaten die Arthur goed kent (zoals Ernie Ambergate);
• Kermisklanten: Alf en Lil;
• Bill: de echtgenoot van Winnie. Hij is een militair die vaak van huis is;
• Sam: een Afrikaanse militair die bij Aunt Ada en haar gezin komt logeren;
• Mrs Greatton: de moeder van Doreen. Zij is vrijwel doof; ze woont samen met een Indiase gastarbeider die ‘Chumley’ wordt genoemd.

 

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘Saturday Night and Sunday Morning’ is in 1960 verfilmd.


Overig:

‘Saturday Night and Sunday Morning’ is de eerste roman van Alan Sillitoe. Hij had meerdere korte verhalen geschreven: andere schrijvers en lezers adviseerden hem om hier één roman van te maken. En dat deed hij.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Alan Sillitoe.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The End of the Affair van Graham Greene
Room at the Top van John Braine
Billy Liar van Keith Waterhouse


Citaat:
He thought back to more than twelve months ago, when he came here with Brenda and had rolled down the stairs like a snowball after drinking seven gins and eleven pints, a fantastic night whose memory lay near his heart’s core. And since then, he had juggled Brenda, Winnie and Doreen crazily, like a man on the stage, throwing himself up into the air as well each time and always landing safely in one soft bed after another. A dangerous life, he reflected. (p.163)


Vragen over het boek:

1. Hoe is de relatie van Arthur met zijn ouders?
2. Wat vind Arthur belangrijk aan zijn werk?
3. Analyseer het karakter van Brenda.
4. Verliest Arthur uiteindelijk zijn wilde haren? waar blijkt dat uit?

 
^ Terug naar boven

Comments are closed.