4/5 - (1 stemmen)

The Tommyknockers

Niveau:
Genre: science fiction
Thema: technology

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692640193951", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000029312169","familyId":"9200000029312169","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Tommyknockers%2C%20Stephen%20King","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

For want of a nail the kingdom was lost - that’s how the catechism goes when you boil it down. In the end, you can boil everything down to something similar - or so Roberta Anderson thought much later on. It’s either all an accident ... or all fate. Anderson literally stumbled over her destiny in the small town of Haven, Maine, on June 21, 1988. That stumble was the root of the matter; all the rest was nothing but history.

Anderson was out that afternoon with Peter, an aging beagle who was now blind in one eye. Peter had been given to her by Jim Gardener in 1976. Anderson had left college the year before with her degree only two months away to move onto her uncle’s place in Haven. She hadn’t realized how lonely she’d been until Gard brought the dog. He’d been a pup then, and Anderson sometimes found it difficult to believe he was now old - eighty-four in dog’s years. It was a way of measuring her own age. Nineteen-seventy-six had receded. Yes indeed. When you were twenty-five, you could still indulge in the luxury of believing that, in your case, at least, growing up was a clerical error which would eventually be rectified. When you woke up one day and discovered your dog was eighty-four and you yourself were thirty-seven, that was a view that had to be reexamined. Yes indeed.

© G.P. Putnam’s Sons, 1987

^ Terug naar boven

Algemeen

Wanneer de schrijfster Bobbi (Roberta) Anderson in het bos achter haar huis over een metalen voorwerp struikelt, besluit ze dat uit te graven. Die beslissing komt haar en haar dorpsgenoten duur te staan: het voorwerp is een enorm gevaarte dat een ziekelijke invloed heeft op de inwoners in de buurt van het vreemde voorwerp.
Bobbi merkt dat haar bejaarde hond het vaartuig wantrouwt. Maar wel blijkt hij (de hond Peter) zijn stramheid en ouderdom lijkt kwijt te raken. Ook Bobbi zelf voelt zich hyperfit en vol energie. Ze gaat het voorwerp verder uitgraven – hoewel de nabijheid van het gevaarte zorgt voor haaruitval en het verlies van tanden en kiezen.
Wanneer haar beste vriend Gard (Jim Gardener) na één van zijn beruchte alcoholische uitspattingen bij haar langskomt, besluit hij Bobbi te helpen. De verslaving van Bobbi herkent Gard niet zo; wel krijgt hij vreemde hallucinaties wanneer hij te dicht in de buurt van het toestel komt.
Ondertussen gaat er in het stadje Haven vlak bij het bos waar Bobbi woont ook het een en ander mis. Inwoners doen vreemde experimenten met batterijen. Een jongen laat zijn broertje verdwijnen – maar dat broertje komt niet meer terug. Een man vermoordt zijn vrouw en daarna zichzelf. Het hoofd van politie dat argwaan koestert blijkt haar verstand te verliezen: haar poppen beginnen tegen haar te praten.
En langzamerhand veranderen de inwoners van Haven in een soort hersenloze wezens die alleen maar interesse hebben in het geheimzinnige vaartuig in het bos. En langzamerhand verzamelen zij zich rond Bobbi en het schuurtje waar zij allerlei vreemde experimenten uitvoert …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
1987

Aantal pagina's:
558

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
USA (Maine), het denkbeeldige stadje Haven

Bijzonderheden:
Een sciencefictionroman in 3 getitelde delen en in veel getitelde en genummerde (sub)hoofdstukken.
In het Nederlands heet de roman ‘De gloed’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Tommyknockers’ is een sciencefictionroman, maar wel een heel speciale. Het is een roman over gewone mensen op deze aarde en niet over ruimtereizen. Verder is het roman met een behoorlijke dosis horror.
Ondanks het onwerkelijke (sciencefiction)element is dit niet totaal een irreëel verhaal: als lezer krijg je al snel veel compassie met de ietwat trieste hoofdpersonen: de eenzame en getraumatiseerde Bobbi Anderson en de mislukte dichter en dronkenlap Jim Gardener.


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘The Tommyknockers’ heeft soms verwijzingen naar zaken die in de jaren tachtig van de vorige eeuw actueel waren. Zo waren er (oudere) mensen die als Amerikaanse militair in Vietnam gevochten hadden. Ook toont Stephen King duidelijk zijn kritische visie op het ontwikkelen van atoomenergie: hij wijst op de gevaren van (actuele) ongelukken die gebeurd waren met kerncentrales in de USA (Three Mile Island) en in de toenmalige Sovjet-Unie (Tsjernobyl).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Tommyknockers’ zijn pittig, maar niet echt moeilijk. Stephen King gebruikt gewone spreektaal – compleet met scheld- en schuttingwoorden – en hij leukt zijn alinea’s zelden op met literaire zijpaden. Wel citeert hij veel literatuur en noemt hij regelmatig Amerikaanse schrijvers.
De alinea’s en hoofdstukken zijn over het algemeen kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Tommyknockers’ heel toegankelijk, maar wel rauw en doorspekt met scheld- en vloekwoorden.
Het verhaal is een spannend en zo nu en dan een behoorlijk morbide sciencefictionverhaal. Het begint direct op de eerste pagina wanneer Bobbi Anderson een ruimtevaartuig in het bos achter haar huis vindt: het vaartuig en Bobbi en haar vriend Gard zullen de plot van het verhaal bepalen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Tommyknockers’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Tommyknockers’ is vol vaart geschreven: de handelingen volgen elkaar snel op.
Stephen King is ironisch als altijd, kritisch op alles en iedereen. Hij verwijst zelfs een keer met veel zelfspot naar zichzelf:
‘Also, she wrote good old western stories that you could really sink your teeth into, not all full of make-believe monsters and a bunch of dirty words, like the ones that fellow who lived up in Bangor wrote. (p.287)^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De sciencefictionroman ‘The Tommyknockers’ is een verhaal met veel actie. Een deel van die actie wordt achteraf, in de vorm van flashbacks, verteld.


Tijd:

‘The Tommyknockers’ speelt zich af in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Al in de eerste alinea wordt de exacte datum genoemd: ‘June 21, 1988’. Het verhaal bestrijkt een periode van een aantal maanden.


Plaats:

De setting van ‘The Tommyknockers’ is voornamelijk het bos bij het denkbeeldige stadje Haven in de staat Maine. Haven ligt in de buurt van de – eveneens fictionele – plaatsen Derry, Castle Rock en ‘salem’s Lot. Veel romans van Stephen King spelen zich af in één van deze stadjes.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Tommyknockers’: wat gebeurt er met Bobbi Anderson en het vreemde vaartuig dat ze vindt in het bos bij haar huis?


Verteller:

De roman ‘The Tommyknockers’ heeft een auctoriale verteller.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Tommyknockers’ zijn:
• Roberta Anderson (vaak ‘Bobbi’ of ‘Anderson’ genoemd): een 37-jarige schrijfster van westerns. Sinds ze een afgelegen huis bij het bos van haar oom heeft geërfd woont ze daar, samen met haar bejaarde hond Peter. Van de verkoop van haar boeken kan ze aardig rondkomen. Een relatie heeft ze nooit gehad, wel heeft ze een goede vriend: Gard;
• Jim Gardener (oftewel ‘Gard’, zoals Bobbi hem noemt): een weinig succesvolle dichter. Gard was ooit docent literatuur aan een universiteit, maar tegenwoordig schrijft hij alleen maar (wanneer hij niet drinkt). Hij was getrouwd, maar in een bui van woede probeerde hij zijn echtgenote te doden. Gard verdient een zakcentje met workshops en voorleesavonden. Hij heeft een groot drankprobleem.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Tommyknockers’ zijn:
Book I:The Ship in the Earth:
In Haven, Maine:
• Muriel: de secretaresse van de universiteit waar Gard werkte;
• Dr. Etheridge: de dierenarts die Peter behandelt.
In Massachusetts (bij een voorleesbijeenkomst):
• Patricia McCardle (een vrij bekakte dame die Gard zo nu en dan inhuurt voor een literaire avond), Ron Cummings (een vrij vermogende dichter), Ted ‘the Power Man’ (een investeerder), Professor Arberg (een docent literatuur);
• Freeman Moss: een chauffeur van wie Gard een lift krijgt. Deze Freeman komt later weer terug in het verhaal.
Book II: Tales of Haven:
• ‘Becka Paulson: een vrouw die wraak wil nemen op haar overspelige man, de postbode Joe;
• Hillman (‘Hilly’) Brown: een getalenteerde jongen die nog beter wil leren goochelen. Helaas loopt dat een beetje uit de hand wanneer hij zijn broertje David wil laten verdwijnen …;
• Trooper Benton (‘Bent’) Rhodes en Peter Gabbons (‘Jingles’): twee agenten van de Maine State Police die op patrouille naar Haven gaan wanneer er daar iets vreemd aan de hand lijkt te zijn;
• Ruth McCausland: een 50-jarige ‘constable’ van Haven. Na de dood van haar man besluit zij de politie in Haven te gaan leiden. Zij is niet alleen een slimme advocate, ze is bovendien een heel geliefde diender. Haar grote verdriet is dat ze zelf nooit kinderen kreeg. In plaats daarvan heeft ze tientallen poppen – een hobby die haar duur komt te staan …;
• Beach Jernigan: een restauranthouder uit Haven;
• Dick Allison: het hoofd van de vrijwillige brandweer;
• Ev (Everett) Hillman: de 73-jarige opa van Hilly en David. Hij besluit na het verdwijnen van David ervoor te zorgen dat Hilly gered wordt uit de beklemmende sfeer van Haven;
• Butch ‘Monster’ Dugan: een politieman (‘trooper’) uit Derry. Butch was een goede vriend van Ralph McCausland en van diens vrouw Ruth. Ruth en hij hebben altijd contact met elkaar gehouden (ook na de dood van Ralph) en Butch is enorm gesteld op Ruth;
• John Leandro: een 24-jarige journalist van een krant in Bangor. Leandro wil graag een ‘scoop’ hebben: een nieuwtje dat hem als journalist heel bekend zal maken;
• David Bright: de hoofdredacteur van de krant waar Leandro werkt;
• ‘The Shed People’, de mensen die net als Bobbi ook ‘becoming’ zijn: Newt Berringer, Frank Spruce, Andy Bozeman, Hazel McCready, Kyle Archinbourg, Dave Rutledge, Nancy Voss.
Book III: The Tommyknockers:
• Anne Anderson: de zus van Bobbi. Anne is een kwaaie dame die haar zus Bobbi en haar ouders flink koeioneert. Wanneer Bobbi niet reageert op de telefoontjes van Anne, besluit ze haar zus op te zoeken en haar eens goed de waarheid te vertellen;
• Politiemensen uit de omgeving: Andy Torgeson, Smokey Dawson, Jim Tierney, Laudell Weems;
• Lester Moran: een schoolboekenverkoper die zich erg interesseert voor branden en voor de brandweer.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Tommyknockers’ is verfilmd als TV-serie (in 2 delen). Er staat een langere serie gepland gebaseerd op de roman, evenals een speelfilm.


Overig:

De roman ‘The Tommyknockers’ kent veel verwijzingen naar andere literatuur. Zo noemt Mr. King bijvoorbeeld de familie Snopes uit de staat Mississippi (een berucht geslacht uit de romans van William Faulkner), de roman ‘Watchers’ van Dean Koontz, de dichtbundel ‘The Book of Practical Cats’ van T.S Eliot, het beroemde kinderboek The Adventures of Tom Sawyer van Mark Twain, Moby Dick van Herman Melville.
Maar ook verwijst Stephen King naar enkele van zijn eigen romans – zoals It en ‘The Dead Zone’.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Dark Half van Stephen King
The Midwich Cuckoos van John Wyndham
The Stepford Wives van Ira Levin


Citaat:
‘Last night, and the night before,’ Gardener chanted, his voice a little rusty, a little eerie. ‘Tommyknockers, Tommyknockers, knocking at the door.’
The boy blinked at Gardener in surprise … and then delighted him by unexpectedly adding a couplet Gardener had never heard: ‘Wanna go out, dunno if I can, ‘cause I’m so afraid of the Tommyknocker man.’ (p.89)

Vragen over het boek:

1. Wat drijft Bobbi telkens naar het vreemde ruimtevaartuig?
2. Welke plot staat centraal in Book I (‘The Ship in the Earth’)?
3. Welke plot staat centraal in Book II (‘Tales of Haven’)?
4. Welke plot staat centraal in Book III (‘The Tommyknockers’)?
^ Terug naar boven

Comments are closed.