4/5 - (1 stemmen)

Interesting Times

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691953214012", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30244232","familyId":"30244232","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Interesting%20Times%2C%20Terry%20Pratchett","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

There is a curse.

They say:
May You Live in Interesting Times

This is where the gods play games with the lives of men, on a board which is at one and the same time a simple playing area and the whole world.
And Fate always wins.
Fate always wins. Most of the gods throw dice but Fate plays chess, and you don't find out until too late that he's been using two queens all along.
Fate wins. At least, so it is claimed. Whatever happens, they say afterwards, it must have been Fate.
Gods can take any form, but the one aspect of themselves they cannot change is their eyes, which show their nature. The eyes of Fate are hardly eyes at all - just dark holes into an infinity speckled with what may be stars or, there again, may be other things.
He blinked them, smiled at his fellow players in the smug way winners do just before they become winners, and said:
'I accuse the High Priest of the Green Robe in the library with the double-handed axe.'
And he won.
He beamed at them.
'No-one likesh a poor winner,' grumbled Offler the I Crocodile God, through his fangs.
'It seems that I am favouring myself today,' said Fate. 'Anyone fancy something else?'
The gods shrugged.
'Mad Kings?' said Fate pleasantly. 'Star-Crossed Lovers?'
'I think we've lost the rules for that one,' said Blind Io, chief of the gods.
'Or Tempest-Wrecked Mariners?'
'You always win,' said Io.
'Floods and Droughts?' said Fate. 'That's an easy one.'
A shadow fell across the gaming table. The gods looked up.
'Ah,' said Fate.
'Let a game begin,' said the Lady.

© Penguin Random House Company, 1994

^ Terug naar boven

Algemeen

The Patrician, Lord Vetinari van Ankh-Morpork, heeft een uitnodiging gekregen om de grootse tovenaar van het rijk naar de Counterweight Continent te sturen. Nu is het weliswaar een uitnodiging, en Lord Vetinari is niet echt bang uitgevallen, maar de absolute heerser van het machtige Counterweight Continent houdt hij wel graag te vriend. Dus informeert hij bij het centrum van de kennis, de Unseen University, wie de grootste tovenaar is.
Daar zijn veel hoogleraren (= magiërs) die met plezier een collega naar de andere kant van de wereld zouden willen sturen – met de kans dat deze nooit weer zal terugkeren – maar eigenlijk is er maar één tovenaar die in aanmerking komt: de niet-afgestudeerde tovenaar Rincewind. Uiteraard heeft deze wereldreiziger en avonturier-tegen-wil-en-dank totaal geen puf om op reis te gaan, maar hij weet ook dat zoiets onvermijdelijk is wanneer de Patrician zoiets vraagt. Dus gaat hij op weg, op een veilige afstand gevolgd door zijn ongenode metgezel, The Luggage.
In Hunghung, de hoofdstad van de Agatean Empire, aangekomen ontdekt hij dat hij in een wereld van intriges en samenzweringen is terechtgekomen: de Grand Vizier Lord Hong wil de stokoude Emperor (laten) vermoorden, een revolutionaire groep jongeren, The Red Army, wil een opstand creëren en een wereldvreemde globetrotter heeft een opruiend boek geschreven: ‘What I Did on My Holidays’.
En dan zijn er ook nog die bejaarde, maar rücksichtsloze moordenaars: Cohen the Barbarian en zijn makkers in het kwaad, de beruchte leden van de Silver Horde …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
352

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Discworld

Bijzonderheden:
De 17e roman over de Discworld. Een fantasyroman zonder hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Interessante tijden’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De fantasyroman ‘Interesting Times’ is een verhaal over magie en tovenarij, maar bovenal een verhaal over reizen en toerisme en het kennismaken met andere culturen. De cultuur waar sommige inwoners van de Discworld – en dan met name de gesjeesde tovenaar Rincewind – in dit verhaal mee kennismaken, is de afwijkende wereld van landen in de Counterweight Continent: een soort China, een mysterieus rijk, van de rest van de Discworld afgesloten door een lange en hoge muur.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Interesting Times’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel is het handig wanneer je de ironie van Mr Pratchett op waarde weet te schatten. Zo heeft hij in dit verhaal – met zijn milde humor – de gek met de poëtische taal van de Chinezen (die gedichten schrijven terwijl ze iemand het hoofd afhakken); mensen hebben namen als ‘Six Beneficent Winds’ of ‘Disembowel-Meself-Honourably Dibhala’ en ze bezigen leuzen en uitroepen zoals ‘Much Ownership Of Mass Production!’ of ‘Extended Continuation To Filial Affection!’
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Interesting Times’ zijn vaak heel lastig. Mr Pratchett is een zeer erudiete auteur, maar hij eist ook de nodige kennis van de wereld van zijn lezers. Dat blijkt met name uit de woordenschat die hij gebruikt en de stijlmiddelen in zijn verhaal (allerlei vormen van humor, zoals ironie, satire, sarcasme).
De alinea’s zijn van een normale lengte. Er zijn veel dialogen.
Het ontbreken van hoofdstukken zal voor veel lezers een hindernis zijn. Wel zijn er regelmatig witregels die een scènewisseling aangeven.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Interesting Times’ is regelmatig lastig. Als je een goede lezer van Engelstalige teksten bent zul je veel plezier beleven aan de humor van Terry Pratchett: hij gebruikt veel humor (ironie, satire, sarcasme) en hij verwijst vaak naar andere literatuur en auteurs (William Shakespeare, de Bijbel, reisboeken, mythologieën).
Het verhaal is een typische Pratchett-vertelling: het springt van de hak op de tak, van scene naar scene, terwijl uiteindelijk alle verhaallijntjes weer bij elkaar komen. Opnieuw gaat de plot over een reis (tegen wil en dank) naar verre oorden en vreemde figuren, waarbij het ook weer gaat over zaken als ‘Eigen haard is goud waard’ of ‘Eigen volk eerst’ – onderwerpen die Pratchett in staat stellen om zijn milde kritiek te verwoorden over onverdraagzame personen en nare zaken.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Interesting Times’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De fantasyroman ‘Interesting Times’ is complex, humoristisch en absurd. Het is een fantasieverhaal dat je tot nadenken stemt over de verschillen tussen volkeren, rassen en personen en dat je mening beïnvloedt over politiek, naties, godsdiensten en goed en kwaad.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Interesting Times’ is een verhaal met veel actie. In het verhaal buitelen de vele gebeurtenissen over elkaar heen in een ogenschijnlijk niet te ontwarren kluwen avonturen; avonturen die door Terry Pratchett overigens keurig ontrafeld worden.


Tijd:

De fantasyroman ‘Interesting Times’ speelt zich af in een fantasietijd. Die tijd lijkt overigens verdacht veel op onze tijd, compleet met al haar verwarrende (inter)nationale ontwikkelingen en situaties. In dit verhaal gaat het met name over een rijk dat heel veel lijkt op China. Maar dat China heeft ook Japanse elementen (sumo worstelen, kalligraferen en papier vouwen) en het is een soort keizerrijk, terwijl er tegelijkertijd maoïstische kaders rond marcheren, hun absurde slogans scanderend.


Plaats:

De setting van ‘Interesting Times’ is de fantasiewereld die Terry Pratchett schiep: Discworld. Discworld is een wereld met meerdere landen en landstreken en grote en kleine steden. Het lijkt een beetje op de aarde: er zijn meren, rivieren, bergen, heuvels en bossen. Maar het land wordt omsloten door een enorme oceaan – en als je die te ver op vaart, kom je bij The Rim (zoals iedereen weet) en als je daar verder zou willen varen, val je van de Discworld af. Want – opnieuw zoals iedereen weet – de Discworld is een platte schijf – disc – die door vier olifanten gedragen wordt die op hun beurt op het schild van de enorme schildpad Great A’Tuin staan. Deze schildpad wandelt door het heelal.
Deze roman, ‘Interesting Times’, speelt zich voornamelijk af in de Counterweight Continent. Het mysterieuze rijk The Agatean Empire lijkt heel veel op China: een afgesloten rijk waar absolute leiders hun volk onder de duim houden en waar andere wetten heersen dan in de normale (?) Discworld.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Interesting Times’: wat zal Rincewind bereiken in het rijk van de Counterweight Continent en zal hij weer heelhuids terugkeren?


Verteller:

De roman ‘Interesting Times’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vaak vanuit het perspectief van de gesjeesde tovenaar Rincewind: een bang uitgevallen wereldreiziger.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Interesting Times’ zijn:
• Rincewind;
• Cohen the Barbarian (meer informatie: zie hieronder).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Interesting Times’ zijn:
Inwoners van Ankh-Morpork:
• Lord Vetinari, the Patrician of Ankh-Morpork: zonder meer de machtigste man in de stad en omgeving. Hij is meestal rustig en bedaard; hij oefent zijn macht in stilte uit. Hij lijkt vriendelijk, maar ondertussen is hij opgeleid bij de Guild of Assassins (hij heeft zelfs wel eens een moord gepleegd) en in zijn kerkers zuchten veel personen die het niet helemaal met hem eens waren;
• Mr Boggis: Head of the Thieves’ Guild.
Leden van de Unseen University (in Ankh-Morpork):
• Archchancellor Mustrum Ridcully: de rector magnificus van de universiteit. Hij is nog maar sinds kort rector magnificus; dat is ook de reden dat hij specifieke eigenschappen van zijn personeel – zoals die van Rincewind – nog niet echt kent;
• The Chair of Indefinite Studies: een beetje een vage hoogleraar;
• The Librarian: de bibliothecaris. Ooit was hij een orang-oetan;
• Ponder Simmons, de nieuwe Head of Inadvisably Applied Magic: een magiër, jong en ambitieus. Hij overziet niet altijd de gevolgen van zijn geniale ideeën;
• The Lecturer in Recent Runes: een hoogleraar. Hij geeft graag college op een plek waar niemand hem kan vinden;
• The Bursar: een ietwat verwarde hoogleraar;
• Rincewind, een tovenaar (zegt hij zelf), maar niet afgestudeerd. Ook is hij een wereldreiziger (en dat altijd tegen wil en dank). Hij is een soort tovenaar, maar zijn collega’s zien hem niet echt als een academicus. Zijn tovenaarshoed geeft aan dat hij ‘wizzard’ is, maar zelfs dat woord is foutief gespeld;
• The Dean: de decaan van de universiteit. De relatie tussen hem en de Archchancellor is nogal problematisch.
De Goden van Dunmanifestin:
• Blind Io: de hoofdgod;
• Offler the Crocodile-Headed: een belangrijke god – een mensachtig wezen met de kop van een krokodil;
• Fate: de god van het Lot (die wel eens vals speelt);
• The Lady: een mysterieuze, vrouwelijke god.
Bewoners van The Counterweight Continent:
• Grand Vizier Lord Hong: een 26-jarige alleenheerser van het geslacht van de Hongs. Hij is in de Agatean Empire virtueel aan de macht gekomen door perfectie, maar ook door gekuip en gekonkel (en met behulp van huurmoordenaars);
• The Hongs, the Sungs, the Tangs, the Fangs en the McSweeneys; elkaar bestrijdende families in Hunghung;
• Pretty Butterfly: een mooi, slim en kritisch kaderlid van de Red Army;
• Lotus Blossom: een mooi, zachtaardig en meegaand kaderlid van de Red Army;
• Three Yoked Oxen: een trouw, niet al te slim en meegaand kaderlid van de Red Army;
• Two Fire Herb: een fanatiek, kritisch en agressief kaderlid van de Red Army;
• Disembowel-Meself-Honourably Dibhala: een verkoper van van alles en nog wat (in principe eetbare waar);
• Two Little Wang, Master of Protocol: een belangrijke ambtenaar in Hunghung;
• The Emperor: de stokoude leider van de Agatean Empire (sommigen denken dat hij al overleden is omdat hij zo weinig beweegt en/of ademhaalt);
• The Luggage: een koffer op honderden kleine pootjes. Een alleseter; onafscheidelijk aanwezig bij Rincewind, maar wel zijn eigen gang gaande;
• Twoflower: een beroemde toerist uit Hunghung. Hij is de allerbeste vriend van Rincewind (vindt hij zelf) die hij als de Great Wizard beschrijft (soms tot Rincewinds afschuw). Hij heeft een populair, maar verboden boek over zijn reis naar Ankh-Morpork geschreven:’What I Did on My Holidays’.
The Silver Horde:
• (Ghenghiz) Cohen the Barbarian: een bendeleider. Hij is tot op hoge leeftijd een grote strijder (een ‘hero’, zeg maar) die het niet zo nauw neemt met de wet. Hij heeft een bende van bejaarde vechters om zich heen verzameld: The Silver Horde;
• Boy Willie: een oude krijger, medestrijder van Cohen the Barbarian;
• Truckle the Uncivil: een oude krijger, medestrijder van Cohen the Barbarian;
• Caleb the Ripper: een oude krijger, medestrijder van Cohen the Barbarian;
• Mad Hamish: een oude krijger, medestrijder van Cohen the Barbarian. Hij is echt stokoud: doof en zittend in een rolstoel;
• Old Vincent: een oude krijger, een vrij anoniem lid van de Silver Horde;
• Ronald Saveloy (‘Teach’): een oud-docent aardrijkskunde die een nieuwe carrière krijgt bij de Silver Horde.
Anderen:
• Death: de Dood die overal en nergens aanwezig kan zijn. Hij is misschien wel het belangrijkste karakter uit de Discworld: een aangenaam persoon met een onaangenaam beroep (maar ja, iemand moet het doen);
• War, zijn zonen Terror en Panic en zijn dochter Clancy: mederijders van Death.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De fantasyroman ‘Interesting Times’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘Interesting Times’ is de zesde Discworld-roman die over de stuntelige tovenaar Rincewind gaat. De andere romans over Rincewind zijn:

The Colour of Magic
The Light Fantastic
Mort
Sourcery
Eric
The Last Continent
The Last Hero
Unseen Academicals
Raising Steam

In een aantal romans is de tovenaar slechts een bijfiguur en niet het hoofdkarakter.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Soul Music van Terry Pratchett
You Shall Know Our Velocity! van Dave Eggers
When You Are Engulfed in Flames van David Sedaris


Citaat:
‘It’s not exactly a siege. Everyone’s waiting for the Emperor to die. These are what they call here’ – he smiled – ‘interesting times.’
‘I hate interesting times.’
The other Horders had wandered off, fallen asleep again or were complaining to one another about their feet. The voice of Cohen could be heard somewhere in the distance: ‘Look: this is a match, and this is –‘
‘You know, you sound a very educated man for a barbarian,’ said Rincewind.
‘Oh, dear me, I didn’t start out a barbarian. I used to be a school teacher. That’s why they call me Teach.’
‘What did you teach?’
‘Geography. And I was very interested in Auriental Studies [studies about the Counterweight Continent – the ‘place where the gold comes from’]. But I decided to give it up and make a living by the sword.’
‘After being a teacher all your life?’
‘It did mean a change of perspective, yes.’
‘But … well … surely … the privation, the terrible hazards, the daily risk of death …’
Mr Saveloy brightened up. ‘Oh, you have been a teacher, have you?’ (p.91)

Vragen over het boek:

1. Waarom stuurt Lord Vetinari een medewerker van de Unseen University naar de Counterweight Continent?
2. In welke opzichten helpen Cohen the Barbarian en zijn mannen de tovenaar Rincewind?
3. Waarom is de band tussen Rincewind en Twoflower zo complex?
4. Wat is de werkelijke reden geweest dat Lord Hong een tovenaar uit Ankh-Morpork uitnodigde?
^ Terug naar boven

Comments are closed.