Agatha Christie


Agatha Christie (Torquay, Devon, 1891 – Wallingford, Oxfordshire, 1976) schreef haar eerste boek in 1920: het eerste van 77 detective– of crime novels, veel romantische verhalen, veel korte verhalen en een aantal toneelstukken. Ondanks het feit dat ze weinig opleiding had genoten en niet uit een literair geïnteresseerde familie kwam, slaagde ze erin één van de beroemdste detectiveschrijvers van de twintigste eeuw te worden. Dat kwam deels door haar beroemde mysterie-toneelstuk ‘The Mouse Trap’ (dat jaren achtereen in Londen werd opgevoerd, het langslopende toneelstuk ooit), maar nog veel meer door de vele detectives die ze schreef met in de hoofdrol de slimme oude dame Miss Marple of de arrogante Belgische speurder Hercule Poirot.

The Man in the Brown Suit (1924)
‘The Secret of Chimneys’ (1925)
The Murder of Roger Ackroyd (1926)
‘The Big Four’ (1927)
‘The Mystery of the Blue Train’ (1928)
‘The Seven Dials Mystery’ (1929)
‘The Sittafoor Mystery’ (a.k.a. ‘Murder at Hazelmoor’) (1930)
‘Why Didn’t They Ask Evans?’ (a.k.a. ‘The Boomerang Clue’) (1934)
And Then There Were None (a.k.a. Ten Little Niggers a.k.a. Ten Little Indians) (1939)
‘Sad Cypress’ (1940)
‘One Two Buckle My Shoe’ (a.k.a. ‘An Overdose for Death’ a.k.a. ‘The Patriotic Murders’) (1940)
‘Towards Zero’ (a.k.a. ‘Come and Be Hanged’) (1944)
‘Death Comes as the End’ (1944)
‘Sparkling Cyanide’ (a.k.a. ‘Remember Death’) (1945)
‘Crooked House’ (1949)
They Came to Baghdad (1951)
‘After the Funeral’ (a.k.a. ‘Funerals Are Fatal’) (1953)
‘Destination Unknown’ (a.k.a. ‘So Many Steps to Death’) (1954)
‘Ordeal by Innocence’ (1958)
‘The Pale Horse’ (1961)
‘Endless Night’ (1967)
‘Passenger to Frankfurt’ (1970)

Hercule Poirot-misdaadromans (-verhalen):
The Mysterious Affair at Styles (1920)
The Murder on the Links (1923)
Poirot Investigates (1924)
Peril at End House (1932)
‘Lord Edgware Dies’ (a.k.a. ‘Thirteen at Dinner’) (1933)
’Murder in Mesopotamia’ (1936)
Murder on the Orient Express (a.k.a. ‘Murder in the Calais Coach’) (1934)
‘Three Act Tragedy’ (a.k.a. ‘Murder in Three Acts’) (1935)
‘Death in the Clouds’ (a.k.a. ‘Death in the Air’) (1935)
‘The A.B.C. Murders (a.k.a. ‘The Alphabet Murders’) (1936)
‘Cards on the Table’ (1936)
‘Dumb Witness’ (a.k.a. ‘Poirot Loses a Client’ a.k.a. ‘Mystery at Littlegreen House’) (1937)
‘Death on the Nile’ (1938)
Appointment with Death (1938)
‘Hercule Poirot’s Christmas’ (a.k.a. ‘Murder for Christmas’ a.k.a. ‘A Holiday for Murder’) (1938)
‘Murder Is Easy’ (a.k.a. ‘Easy to Kill’) (1939)
‘Evil under the Sun’ (1941)
‘Five Little Pigs’ (a.k.a. ‘Murder in Retrospect’) (1942)
‘The Hollow’ (a.k.a. ‘Murder after Hours’) (1946)
‘Taken at the Flood’ (a.k.a. ‘There Is a Tide’) (1948)
‘Mrs McGinty’s Dead’ (a.k.a. ‘Blood will Tell’) (1952)
‘Hickory Dickory Dock’ (a.k.a. ‘Hickory Dickory Death’) (1955)
‘Dead Man’s Folly’ (1956)
‘Cat among the Pigeons’ (1959)
‘The Clocks’ (1963)
‘Third Girl’ (1966)
Hallowe’en Party (1969)
Elephants Can Remember (1972)
Poirot’s Early Cases (1974)
Curtain (1975)

Miss Marple-misdaadromans (-verhalen):
‘Murder at the Vicarage’ (1930)
‘The Body in the Library’ (1942)
‘The Moving Finger’ (a.k.a. ‘The Case of the Moving Finger’) (1942)
‘A Murder Is Announced’ (1950)
‘They Do It with Mirrors’ (a.k.a. ‘Murder with Mirrors’) (1952)
‘A Pocketful of Rye’ (1953)
‘4.50 From Paddington’ (a.k.a. ‘What Mrs Gillycuddy Saw’ a.k.a. ‘Murder She Said’) (1957)
‘The Mirror Crack’d from Side to Side’ (a.k.a. ‘The Mirror Crack’d’) (1962)
‘A Caribbean Mystery’ (1964)
At Bertram’s Hotel (1965)
‘Nemesis’ (1971)
‘Sleeping Murder’ (1976)

Tommy and Tuppence Books:
The Secret Adversary (1922)
Partners in Crime (1929)
N or M? (1941)
By the Pricking of My Thumbs (1968)
Postern of Fate (1973)

Andere romans:
Ms Agatha Christie schreef veel romantische verhalen onder de naam Mary Westmacot.

Korte verhalen:
Ms Agatha Christie schreef heel veel korte verhalen.

Ms Agatha Christie schreef veel toneelstukken.





No Comments

Leave a reply