Percy Bysshe Shelley

PERCY BYSSHE SHELLEY

De Engelse dichter Percy Bysshe Shelley (1792-1822) was één van de beroemdste dichters uit de Engelse Romantiek. Zijn naam wordt vaak genoemd samen met die van zijn vrienden en mededichters John Keats en Lord Byron. Daarnaast werd zijn jonge (tweede) echtgenote, Mary Wollstonecraft Shelley, beroemder dan hij – met haar roman Frankenstein.
Shelley kwam uit een rijke adellijke familie. Tijdens zijn studie aan de universiteit van Oxford verklaarde Shelley dat hij atheïst was – een verklaring die hem vervreemdde van zijn familie en van de gegoede burgerij. Shelley trouwde een 16-jarige dochter van een cafébaas met wie hij een dochter kreeg. Toen zijn vrouw voor de tweede keer zwanger werd, verliet hij haar voor de intelligente en literair Mary Godwin Wollstonecraft, de 17-jarige dochter van geleerde en invloedrijke ouders. (Zijn eerste vrouw pleegde zelfmoord …)
Shelley woonde achtereenvolgens in Londen, in het Lake District en in Ierland. Maar nadat hij met Mary Wollstonecraft ging samenwonen, was hij gedwongen Groot-Brittannië te verlaten. Shelley woonde in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Bij een zeiltocht verdronk hij in 1822 in de Middellandse Zee.
Behalve zijn turbulente korte leven en zijn contacten met veel beroemde tijdgenoten (vaak schrijvers) werd Shelley bekend als dichter (en in mindere mate als essayist).

Werken:

Poems 1814-1816 (1816) (met o.a. ‘Mutability’)
Poems (1817) (met o.a. ‘Ozymandias’)
Translations and Juvenalia (1810-1822)
Poems, Drama and Prose (1810-1822)
Poems (1818)
Poems (1819)
Poems (1820)
Poems (1821)
Poems (1822)

Percy Bysshe Shelley schreef verder meerdere essays. Ook schreef hij soms samen met zijn vrouw, Mary Wollstonecraft Shelley.

Website:
https://www.poetryfoundation.org/poets/percy-bysshe-shelley